torsdag 22 januari 2009

Äta ute

I världens största stad, där folk jobbar långa skift, bor trångt och ogärna bjuder hem gäster, finns självklart ett oräkneligt antal restauranger. Förutom traditionella japanska krogar är det också vanligt med kinesiska, koreanska, indiska och västerländska ställen.

Trots att Japan är en välfärdsstat utan påtagliga inkomstklyftor, är prisskillnaderna enorma, utan att det alltid märks i kvaliteten på mat och service.

Kedjan Yoshinoya serverar kött och ris i keramikskålar billigt och snabbt, men inredningen är spartansk även för ett snabbmatsställe. Om man är mer bekväm så är det enkelt att hitta en vällagad à la carte-lunch med påpasslig bordsservering i trivsam miljö för mindre än 1000 yen.

Hotellets frukostar är riktigt bra, men middagarna ger inte valuta för pengarna. I den italienska matsalen beställde jag en krabbsoppa för 1200 yen plus moms. Efter trekvart kom en liten skål buljong med några pastabitar i - krabbkött kunde jag titta i månen efter. En öl kostar 900.

Budgetalterativet är annars färdigmat - utbudet, kvaliteten och priset är alla bättre än hemma.

2 kommentarer:

  1. Ja, det går att leva billigt i Japan med. Mat i dyra länder brukar få mig att prioritera bort ätandet (och går in på snabbköp etc. och handlar) för att satsa pengar på museer och annat "måste se på" :-)

    SvaraRadera
  2. Haha! Du har hittat Yoshinoya!
    Ingen favorit i min bok dock. Leta reda på en Mos Burger så får du prova najs snabbmat!

    SvaraRadera